GLÆDES DU OVER FORTIDEN, NUTIDEN OG FREMTIDEN?

Glædes du over fortiden

“Time og dag og uge … dem får vi love at bruge”

Sådan lyder en linje i en velkendt sang af Anne Linnet – en smuk sang med en dejlig tekst og masser af mening.

For hvor er det rigtigt – tiden er en gave, der gives os. En gave, vi kan forvalte, som vi vil. Det er vores opgave at tage vare på den og bruge den godt. Få det bedste ud af den – på tid gives der nemlig ingen fortrydelsesret – den kan ikke genbruges.      

Tænk, om den kunne…

tid.3 GLÆDES DU OVER FORTIDEN

Fra digtsamlingen LIVSFILOSOFI I LOMMEFORMAT – Tegning af Lise Beck Andersen. Digtet findes i fuld længde i digtsamlingen

Tænk, om al den tid, vi ikke rigtigt synes er til noget, kunne samles sammen, gemmes og tages frem igen, når vi syntes, vi manglede den – det ville da være fantastisk.

Hvis den tid, vi for eksempel stod og ventede på en forsinket bus … eller stod i en lang kø i et supermarked … kunne gemmes i små fine beholdere for så at blive taget frem igen, når vi fik behov for det.

Hvad enten vi lever i en travl hverdag med et presset tidskema, eller vi har et liv, hvor vi ikke har så meget at fylde tiden med og måske oplever kedsomhed og måske ligefrem meningsløshed – så  ville det være herligt at kunne bestemme over tiden på den måde.

Mennesket har opnået det mest utrolige og kan manipulere med naturen på mange måder. Men tidens gang – den kommer vi næppe nogensinde til at kunne ændre ved.

Det har da ej heller været forsøgt – eller … måske er det i virkeligheden det, vi forsøger at gøre.

I hvert fald gør vi ofte alt hvad vi kan og mere til for at få stoppet så meget ind i et givent tidsrum som muligt.

Al tid må bruges, intet må gå til spilde. For vi skal jo have noget ud af tiden…

Vi planlægger og skemalægger, fylder dagens timer ud med alverdens gøremål.

Spørgsmålet er, hvad der er blevet af tiden til blot at være. Glemmer vi mon ikke ofte at skemalægge den?

Vi har fortid nutid og fremtid en ganske saerlig kunst er det altid at vaere til stede netop i nutiden. GLÆDES DU OVER FORTIDEN

Fortid – Nutid – Fremtid

Vi har fortid, nutid og fremtid – hvordan får vi den største glæde af dem alle tre?

For nogen tid siden – i begyndelsen af Coronakrisen, sagde min kæreste, at han kunne tænke sig at blive frosset ned, indtil alt dette bøvl var overstået – i spøg, naturligvis.

Han synes selvfølgelig, som de fleste, at det var – og er – en bøvlet tid. Og det er det. Ingen tvivl om det. En tid, der har forfærdelige konsekvenser for mange mennesker, såvel på helbred som eksistensvilkår. Så selvfølgelig ville vi alle hellere være den foruden. Lige præcis denne nutid.

Men som så mange andre svære perioder, er vi nødt til at skulle den igennem.

Om end det måske umiddelbart kan lyde vældigt komfortabelt, om man kunne lade sig fryse ned under svære perioder, så ville uendeligt meget gå tabt.

Design uden navn GLÆDES DU OVER FORTIDEN

Selv i de mørkeste tunneler findes lysglimt – det er disse lysglimt, vi skal lade os lede af.

For hvor store forhindringer, der end måtte være at forcere i løbet af en svær tid – hvor mange mørke tunneler der end kan være undervejs – så er der jo da heldigvis også lysglimt – og tænk, om vi måtte gå glip af alle de gode oplevelser, der trods alt også er undervejs på en besværlig rejse?

For heldigvis er jo intet sort/hvidt. Heldigvis er der gode stunder i en svær tid. Stunder, der måske ligefrem opleves så meget stærkere, netop i kontrast til de problemer, vi gennemgår.

Sådanne stunder ville jeg nødigt gå glip af.  For lige præcis disse gode stunder ville jo aldrig komme igen.

Personligt har jeg mange erindringer med mig fra svære tider, jeg har været igennem.

F.eks skilsmisse, perioder med depression eller perioder, hvor jeg har oplevet alt for store udfordringer i forbindelse med mit arbejde. I sådanne perioder har der naturligvis også været gode stunder – oplevelser med mine børn, samtaler med en god ven, måske. En, der har givet sig tid til oprigtigt at lytte.

Dertil kommer de erfaringer, jeg fik undervejs. Erfaringer, jeg  kan få kan glæde af i fremtiden.

Således, at de næste udfordringer, jeg måtte møde, vil blive lettere at have med at gøre. Det er bare en af flere måder, hvorpå jeg kan have glæde af fortiden.

Design uden navn 1 GLÆDES DU OVER FORTIDEN

Jeg plejer at tænke på fortiden som en kommode med et utal af skuffer. Store og små, med alverdens indhold.

Jeg plejer at tænke på fortiden som en kommode med et utal af skuffer. Store og små, med alverdens indhold. Jeg kan vælge at åbne eller lukke dem, alt efter hvad jeg har brug for at tage frem. Det kan være redskaber til at klare en given situation – eller minder, jeg holder af og derfor gerne vil glæde mig over igen og igen.

Nogle skuffer står måske halvt åbne, andre er hermetisk tillukkede. Hvilke, der er åbne og hvilke, der er lukkede, varierer med hvordan jeg har det.

Det kan lyde uendeligt banalt – men at have et sådant billede i mine tanker har altid været en stor hjælp i mit liv. Selvfølgelig lever tanker som regel deres eget liv – men igen; Jeg synes denne lille visualiserings-øvelse kan være en hjælp.

Føler jeg mig trist og tynget, kan jeg forestille mig, at jeg åbner en skuffe med gode minder. Jeg tager dem op, som var de et fotoalbum (Noget, der i fysisk form selvfølgelig primært hører fortiden til 🙂 )  og sætter mig stille for at være i erindringen om et minde, der gør mig glad.

Det kan man naturligvis ikke gøre til hver en tid. Men giver man sig selv bare en kort stund – 10-15 minutter – til det, kan det give bare et lille skud lykkefølelse, der kan være en støtte i det, der måske er resten af en grå dag, hvor modgang tynger.

Disse 10-15 minutter – denne stilletid – kan være en god investering i fremtiden.

Fremtid kan rime på rigtigt meget – forventinger af alle slags, glade som bekymrede. Og der er da bestemt rigtigt meget, vi kan komme til at bekymre os om i denne verden.

Som en klog mand engang sagde, er det svært at spå, især om fremtiden. Og det er nok godt det samme. Tænk, om det kunne lade sig gøre – så ville mange af os nok bruge en pæn portion tid på at forberede os på det, vi vidste ville komme. Hvad end det var godt eller mindre godt. Og hvor blev så netop den tid, vi lever i – nutiden – af?

Den sande kunst er vel at undgå at bekymre sig for alt muligt, der måtte ske i fremtiden. At skifte bekymringen ud med en glad forventning om at gode ting vil ske.

Her ligger i hvert fald min personlige udfordring – mon ikke vi er mange, der har det sådan?

Jeg øver mig dagligt – i at tro på det bedste. Jeg synes egentlig, det går helt godt, selv om der er plads til forbedring. Også her kommer fortiden ind. At tænke på alt, hvad jeg hidtil har stået igennem, giver mig en tro på, at … hvad end det må være – så klarer jeg også det.

Og endelig – at forvente og tro på det bedste kan gøre os fri af de bekymringer, vi bærer rundt med i nutiden.

…og vi sættes fri til at være og leve i nuet

I bogen NUETS KRAFT beskriver Eckhart Tolle tid og sind som to uadskillige størrelser. Han taler for, at vi bør undlade at identificere os med sindet – for på den måde at kunne undslippe tiden og udelukkende leve i nuet. Identificerer vi os med sindet, tilskyndes vi til udelukkende at leve i erindringer og forventninger.

For Tolle er det eneste sande nuet. Alt andet er illusioner.

Han skriver således:

 

Tiden er overhovedet ikke værdifuld, for den er en illusion. Det, du oplever som værdifuldt, er ikke tid, men det ene punkt, der er uden for tid, nemlig nuet. Det er virkelig værdifuldt. Jo mere du fokuserer på tid – fortid og fremtid, jo mere går du glip af nuet.

Hvorfor er nuet det mest værdifulde? For det første fordi det er det eneste. det er alt, hvad der findes… den eneste faktor, der er konstant. Livet er nu. Der har aldrig været et tidspunkt, hvor dit liv ikke var nu, og det vil der heller aldrig komme.

For det andet fordi nuet er det eneste punkt der kan tage dig hinsides sindets begrænsninger. Det er dit adgangspunkt til værens tidløse og formløse atmosfære.

Nuets kraft GLÆDES DU OVER FORTIDEN

NUETS KRAFT minder os om simpel væren

Hvad end man måtte tænke om Echart Tolles teori om sind og tid, og et absolut ikke-fokus på fortid og fremtid – synes jeg bestemt, der er uendelig megen værdi i NUETS KRAFT.

Alene af den årsag, at vort moderne samfund på mange måder gør det vanskeligt for os blot at være i nuet.

Og udsagnet: Jo mere du fokuserer på tid, jo mere går du glip af nuet, kan vel trods alt ikke modsiges?

Et par “små, korte” om tid…

 

Hvad enten man er troende eller ej, tænker jeg, der kan være en god mening i ordene:

Alting har sin tid

Alting har en tid,/ for alt, hvad der sker under himlen, er der et tidspunkt./ En tid til at fødes, en tid til at dø./ En tid til at plante, en tid til at rydde./ En tid til at slå ihjel, en tid til at helbrede./ En tid til at rive ned, en tid til at bygge op./ En tid til at græde, en tid til at le./ En tid til at holde klage, en tid til at danse.

Prædikerens bog, kap. 3

En folkekær dansker, vi har mistet for ikke så længe siden, har givet os disse ord om tid med på vejen:

“Tiden går også, selv om man ikke bruger den, og en dag er der ikke mere på kontoen. Det undrer mig, at folk passer bedre på deres penge end på deres tid.”

Glædes du over fortiden | Birgitte Abdel

Forfatter Birgitte Abdel står bag krimiserien BEATE SEJER LARSSON, og er en digter og fortæller i en blanding mellem den fiktive og autentiske genre. Følg med i min BLOG – og du er velkommen til at se og købe mine bøger FREMMED FJENDE og KADAVERET PÅ KLOSTERBAKKEN

Scroll til toppen