NYTÅRSFORSÆT – Vil du være en ny og bedre udgave af dig selv ?

Nytårsfortsætter

For få dage siden faldt rådhusuret i slag
Vi skålede og hilste 2022 velkomment
Måske har du aflagt dig selv et løfte –
Måske har du et nytårsforsæt om
at blive en ny og bedre udgave af dig selv i det nye år…

Der er stor mulighed for, at du har et nytårsforsæt – eller måske ovenikøbet flere. Eller da i hvert fald har haft det ved et tidligere årsskifte.

…hvis du da ikke tilhører den trejdedel af den danske befolkning, der ifølge en undersøgelse, foretaget af Yougov, aldrig har haft et nytårsforsæt.

Jeg bilder mig ind at jeg tilhører sidstnævnte kategori. Jeg kan ikke erindre nogensinde at have haft et nytårsforsæt. Hvorvidt det er sandt, er selvfølgelig en smule uvist, idet min erindring blot indeholder det, jeg forestiller mig at kunne huske.

Det er ikke sådan, at jeg ikke utallige gange har lovet mig selv at blive et nyt og bedre menneske, på alle mulige måder. Som så mange andre har jeg ganske mange gange lovet mig selv at lægge mine uvaner på hylden. Og omtrent lige så mange gange har jeg måttet konstatere, at det ikke var så let endda. Jeg tænker, jeg har sådan nogenlunde den samme succesrate som en helt almindelig gennemsnits-dansker.

Blot henlægger jeg ikke mine beslutninger om at forbedre mig, til nytåret.

Årsagen hertil er, at ordet nytårsforsæt skurer i mine ører.

Nytårsforsætter.1.2

Hvorfor ordet “Nytårsforsæt”
skurer lidt i mine ører

Det er ikke fordi, jeg ikke synes, det er godt sætte sig mål og arbejde for dem. Selvfølgelig ikke.

Uden mål at arbejde hen imod kan det jo være vanskeligt at finde vej derhen, hvor man gerne vil.

Men at fortælle mig selv, at fra den 1/1 –  da skal slaget stå – vil  for mit vedkommende kvæle enhver form for motivation på forhånd. Hvad end jeg lover mig selv, vil det være dømt til at mislykkes.

Og det er da sørgeligt desillusionerende år efter år at måtte gentage det samme løfte, fordi det året før var en fuser.

Dertil kommer, at jeg ikke er et konkurrence-menneske. Jeg bryder mig ikke om at konkurrere. Skal jeg gøre det, gør jeg det helst med mig selv.

Jeg har det vældigt stramt med den konkurrence- mentalitet, der præger mere  og mere af vor hverdag og kultur.

Alene det at åbne for sit TV uden at støde ind i et program, der handler om at finde Danmarks-bedste-et-eller-andet, er jo stort set umuligt.

Nytårsforsætter.2

Hvis ikke det er desillusionerende…
Dog kan det være en fordel, hvis det kun er dig selv, du konkurrere med.

Er dit nytårsforsæt virkelig dit?

Ifølge Yougovs undersøgelse handler de fleste af danskernes nytårsfortsætter typisk om vægttab, bedre kondition og kostvaner. Også rygestop scorer højt.

Altsammen ting, der går ud på at blive en ny og bedre udgave af sig selv. Selv-optimering, kort fortalt. Og det er for så vidt da ganske udmærket. Så længe ønsket om denne selv-optimering ikke udspringer af en forestilling om et idealbillede, men af vor egen forestilling om, hvem og hvad vi ønsker at være – såvel for os selv, som for andre mennesker.

Langt de fleste af vore (nytårs)forsætter handler om os selv.

Der er næppe mange, der  – mens de skåler i champagnen – lover sig selv at udvise mere samfundssind i det nye år. Ligesom det nok også er de færreste, der med statsministerens ord om at gøre det bedste for vort land i tankerne, lover sig selv at blive mønsterborgere.

At mennesket er selv-centreret er som sådan ikke nyt. Til gengæld er det relativt nyt, at   vi dagligt bombarderes med en række glansbilleder af det perfekte menneske, det perfekte liv. På sociale medier, i reklamer – allevegne vrimler det med billeder af noget, vi måske kun tør drømme om  – eller nogen, vi let kan forledes til at ønske, vi var.

Med alle disse idealer, vi vedvarende får kastet i ansigtet, kan det være svært at finde ud af, hvor et ønske om personlig forandring reelt stammer fra.

Nytårsforsætter.3.1

Hvad ønsker du at se i spejlet?
Husk, at spejlets gengivelse kun fortæller om det ydre.
Måske ser du din perfomance – men ser du også din trivsel?

Perfomance eller trivsel?

Nye ord dukker hele tiden op i det danske sprog. Få er “rigtigt” danske, flere er importerede til lejligheden. Blandt disse ord er endnu et, der scorer vældigt højt blandt ord, der skurer i mine ører; Det er ordet perfomance. Det synes vældigt populært at anvende, om såvel privatliv som arbejdsliv. Man kan få det indtryk, at ordet perfomance har skubbet et lille, undseligt ord – nemlig  trivsel – hen i skammekrogen.

Så måske er det ikke nogen dårlig ide, i forbindelse med et nytårsforsæt – eller ethvert andet mål, du sætter dig – lige at spørge dig selv:

Vil det, jeg gerne vil opnå, forbedre min trivsel, tilfredshed og livsglæde? – eller handler det i virkeligheden om min perfomance i forhold til omverdenen?

At sætte barren for højt, kan i sig selv føre til frustration og opgivelse. Som nævnt kan det være desillusionerende ikke at opnå det, man havde sat sig for, især hvis det sker gang på gang. Men er ønsket om forbedring helt og kun dit eget, er det trods alt kun dig selv, du kæmper med. Så kan du altid justere barren til næste gang. Starte forfra, når du har genvundet motivationen.

Handler dit ønske derimod om at performe bedre, så spørg dig selv, om det nu også er kampen værd.

Scroll til toppen