Når jeg i dette indlæg – der er det første af flere omkring begrebet selvværd – tager udgangspunkt i mig selv og mit eget ringe selvværd, er det ikke for at fordybe mig i mine egne kvaler, men for at betragte emnet fra en anden vinkel, end den, jeg oplever primært bliver anvendt i indlæg og artikler.
Birgitte Abdel
- Et godt selvværd
- Mit udgangspunkt
- Mit ringe selvværd
- En definition
- Antagelser om selvværd
Et godt selvværd
– er noget, vi alle gerne vil ha´- særligt, hvis det selvværd, vi allerede har, levner plads til forbedring.
Googler man ordet selvværd, får man let den opfattelse, at selvværd er noget, man bør arbejde ihærdigt for at styrke, hvis man uheldigvis mangler det. For ni ud af ti af Googles topresultater handler netop herom. Dykker man ned i de forskellige tekster, må man forstå, at der naturligvis er hjælp at hente – og at det ovenikøbet ikke er så vanskeligt endda.
Deri er der sandsynligvis nok en form for sandhed – dog tillader jeg mig at tvivle på, at det er så enkelt, som det flere steder beskrives.
Desuden – måske er dette gode selvværd, der tales og skrives så meget om, måske en lille smule opreklameret. Måske er det ikke ubetinget godt at fokusere for meget på hele tiden at optimere sig selv, ej heller på denne front.
Mit udgangspunkt
Mit eget ringe selvværd er mit udgangspunkt for en række blogindlæg om selvværd, hvoraf dette er det første.
Når jeg i dette indlæg, der er et af flere omkring selvværd, tager udgangspunkt i mig selv, er det ikke for at fordybe mig i mine egne kvaler, men for at betragte begrebet selvværd fra en anden vinkel, end den jeg oplever primært bliver anvendt, fx. af professionelle behandlere.
Jeg skal med det samme sige, at jeg hverken er psykolog, psykoterapeut eller coach. Jeg vil ikke påberåbe mig at være ekspert udi noget som helst, end ikke mit eget liv.
Nogle forudsætninger har jeg dog;
Bloggerens forudsætninger:
35 års erfaring i behandlings- og akutpsykiatrien, samt efteruddannelse i Kognitiv terapi, Systemisk-narrativ terapi og familierelationer i forbindelse med psykisk sygdom. Desuden personlig erfaring med psykisk sygdom. Yderligere præsentation nederst på siden

… er du da i hvert fald ikke alene. Hvor mange mennesker, der har det som du og jeg, er selvsagt uvist – for der forefindes næppe en statistik. Men alene det faktum, at så mange psykologer og psykoterapeuter tilbyder behandling, der kan højne selvværd, tyder på, at der er vældigt meget brug for den form for behandling.
Mit ringe selvværd ...
…har jeg båret med mig hele livet, lige fra barnsben (Jeg er født i 1963)
Således har min følelse af mindreværd været en trofast følgesvend, ligeså længe, jeg kan huske tilbage. Hvorvidt det vil vedblive med at være sådan, kan jeg naturligvis ikke vide; men jeg har dog en forudanelse. Jo, jeg tænker nok, det kan forbedres – dog er det min overbevisning, at der altid vil være et stykke til mål – afhængigt af hvor højt er mål, jeg sætter mig, naturligvis.
Her vil jeg gerne nævne, at min livskvalitet ikke er proportional med mit selvværd, selvom der naturligvis er en sammenhæng.
Samlet set:
- Mit selvværd er ikke særlig højt.
- Ville jeg ønske, det var … ? Ja, bestemt.
- Tror jeg på, det kan styrkes? Absolut. Men der vil aldrig blive superhøjt.
- Er min livskvalitet proportinal med graden af mit selvværd? Nej – absolut ikke.
Men … hvad er selvværd egentlig for en størrelse?
En definition
(Dette er bare en definition – der findes uden tvivl en hel del andre.)
“Selvværd anvendes i psykologien om et individs anerkendelse af sin egen værdi. Det anvendes både om personlige egenskaber og om evnen til at præstere i arbejdslivet eller i konkurrencesituationer. Selvværd handler især om at have værdi som den, man er. Selvværd udvikles gennem hele livet, men grundlægges i det væsentligste i de tidlige barneår. Oplevelser af at være værdsat fremmer selvværdet. Oplevelser, der af barnet tolkes som ikke at være værdsat, skaber lavt selvværd.” (Wikipedia)
Antagelser om selvværd
I vor tid findes der antagelser om mange ting, også selvværd; nogle af dem kan fx. være:
- Alle kan gennem ihærdigt arbejde/terapi opnå et godt selvværd (naturligvis en subjektiv vurdering)
- Ihærdigt arbejde med selvværdet vil altid give et positivt resultat
- Et godt selvværd er betingelsen for et godt liv.
Det er sådanne antagelser, jeg ofte slår mig på.
Ikke, fordi der er noget galt med antagelser og teorier (der måske ligefrem er evidensbaserede – her må det bemærkes, at selv evidens har sine begrænsninger.) – så længe disse antagelser og teorier ikke ophøjes til sandheder.

Umiddelbart vil man som læser af dette (og kommende) indlæg sikkert kunne få den opfattelse af, at jeg ser såvel mit eget som andres ringe selvværd som en stationær størrelse, der ikke kan ændres – det er imidlertid ikke tilfældet. Ej heller vil jeg kaste terapeuter, der uden tvivl er både klogere og dygtigere end jeg, under bussen, eller tage modet fra nogen, der kæmper for at styrke deres selvværd.
Blot vil jeg gerne forholde mig til begrebet selvværd fra flere forskellige vinkler, end det gøres i Googles topresultater.
Det er med selvværd som med så meget andet – besidder man det, behøver man ikke spekulere over det.
Birgitte Abdel
Indlæg på vej: Selvværd.2 Er det gode selvværd et statussymbol?
Andre blog-indlæg om identitet, selvfortælling og selvværd
- Identitet skabes gennem fortælling
- Dit selvbillede: Kan det ændres? Influerende faktorer. Vedligeholdelse eller forandring?
- Selvværd 1 Selvværd – ærligt talt. En indledning
- Selvværd 2 Er det gode selvværd et statussymbol?
- Selvværd 3 Alle kan (da) opnå et godt selvværd(?)
Præsentation af bloggeren/forfatteren

Jeg hedder Birgitte Abdel og er født i 1963.
Siden birgitteabdel.dk udspringer dels af min store passion for det skrevne ord, dels af den forfatterdrøm, jeg har båret i mig, så længe jeg kan huske tilbage.
At jeg først for få år siden for alvor har gjort noget ved den drøm skyldes at mit liv har været optaget af så meget andet. Så meget andet godt, vil jeg skynde mig at tilføje. Det er min klare overbevisning at der er en tid til alt. Sådan er det i hvert fald for mig. Skal jeg fordybe mig i noget, må andet vige pladsen og vente på den rette tid.
Derfor har min skrive-tid først fundet plads sent i livet.
Jeg har altid elsket at skrive. Jeg synes ord – såvel talte som skrevne – kan uendeligt meget.
At det så lige blev den skriftlige del, jeg forelskede mig i, kan skyldes mange ting. Måske er en del af årsagen, at jeg er udpræget introvert og ganske tænksom til tider. Jeg har således heller ikke særligt gode kompetencer, når det handler om en mundtlig debat; Eller det talte ord idet hele taget.
Mennesker, der har kendt eller kender mig, vil måske nok mene at jeg ikke holder mig tilbage, når det handler om at fremsætte mine synspunkter mundtligt. Det er jeg for så vidt enig i. Ikke desto mindre forholder det sig sådan, at jeg foretrækker at udtrykke mig på skrift. Mest af alt fordi jeg så har mulighed for at tænke tingene igennem, inden jeg siger noget.
Engang havde jeg en drøm om at blive journalist. For jeg tænkte, at når jeg nu var så engageret i at skrive … ja, så ville det da være nærliggende. Der er bare den lille hage ved det, at skulle jeg f. eks interviewe en eller anden – så ville vedkommende ganske givet være gået, inden jeg var kommet frem til, hvordan jeg ville spørge om hvad. Jeg kunne selvfølgelig sørge for at planlægge og nedskrive alting grundigt på forhånd – men mon ikke interviewet så blev en temmelig stiv og strunk affære.
Det er da i hvert fald ikke sådan, det ser jeg ud i fjernsynet, synes jeg.
Så jeg blev ikke journalist. Jeg blev sygeplejerske. Det meste af mit arbejdsliv har jeg arbejdet i psykiatrien – og jeg har elsket det.
Måske er min ungdoms drøm om erhverv årsagen til at hovedpersonen i min krimiserie, BEATE SEJER LARSSON er journalist – det tror jeg bestemt, i og med samme BEATE ikke kun er en fiktiv person. Jo, jeg skriver fiktion. Men en hel del af BEATES “skæve” liv er stærkt inspireret af mit eget. Noget er direkte autentisk, andet er opdigtet – dog altid med tråde til mit eget liv.
Heraf vil man kunne udlede – såfremt man stifter bekendtskab med BEATE – at jeg på ingen måde er gået den lige og letteste vej gennem tilværelsen. Hvorom alting er, så er jeg da heldigvis nået frem til et sted, hvor jeg gennem mange år har elsket at være – til trods for de mange omveje, vildveje og bump undervejs.
Jeg er nået hen til et sted, hvor jeg har tid, rum og ro til at skrive – præcis som jeg altid har drømt om.